Transforming a Victorian cottage basement

Overview

Gawcott is a village southwest of Buckingham, well known for being the birthplace of architect Sir George Gilbert Scott. Within Gawcott lies a double fronted red brick Victorian built cottage, with an integral basement that the client wished to transform into further living space.

There were two main areas of concern, the floor-to-ceiling height of the current basement was only 1.7 m and secondly, there were many embedded timbers within the walls of the basement. If these were to become wet it would leave them vulnerable to an outbreak of dry rot.

Timberwise Waterproofing Design Specialists also had to consider the high water table that the property sat upon, as well as very soft and permeable ground surrounding the basement. This combination was leading to an adverse amount of water tracking through into the basement area.

Waterproofing Design Methodology

Timberwise’s specification included a dig out of the existing basement floor by approximately 150 mm, as well as removing all of the current integral wall timbers and replacing them with masonry solutions. This was to guarantee that they could not be any further degradation of the area or to repeat a severe dry rot outbreak once the basement has been fully lined and sealed with a cavity membrane system.

Given the high water table and very soft permeable ground Timberwise Surveyor, Barrie Francis, had to ensure that the design, and drainage sump and pump could cope with the highest potential volume of water, given the worst case scenario in the most extreme weathers.

There were certain preparatory works required and the customer chose to undertake these themselves prior to Timberwise Technicians attending site and undertaking the installation works.

These included removal of all pipework and electrics from the walls, the supply and installation of a fused spur for hardwiring the sump and pump installation, all necessary first fix electrics, and the installation of a new window at the very top of the basement void.

Ultimately once the floor level had been reduced and the head height increased and all other preparatory works had been completed, we were able to fully line the walls and floor with cavity drain membrane. Further, the steps leading down to the basement and were also membraned. Timberwise also installed new subfloor perimeter drainage channels and a sump and pump system.

It should also be mentioned that due to the extreme level of anticipated water we installed a dual pump system in case there was any failure of a pump, together with a full battery backup and alarm. This ensured the customer was fully protected but also fully aware in the event of there being any failure of the pump or electricity supply requiring the battery back up to kick in.

Results

Once the installation was completed, the installed sump and pump chamber was tested with a severe flood test to ensure it could cope with high volumes of incoming water which it did admirably, thereby we ultimately created what the customer wanted which was a totally habitable belowground space.

The above works were covered with a comprehensive 10-year guarantee and the customer was delighted to have a very usable additional space which was previously just an unusable void below the property.

 

More Case Studies